Handen på hjärtat – ser du fram mot julen? Eller känns det mest som ytterligare en massa måsten som just nu leder till att din göra-lista, som redan innan var alldeles för full, nu slutgiltigt har svämmat över av allt som ska hinnas med innan julefriden (förhoppningsvis) kan infinna sig?
I teorin låter det så fint – julen, glädjens högtid – en tid för avkoppling, glädje och gemenskap. Bilden av tindrande ljus och barnaögon, av gnistrande snö och stämningsfull musik sitter nog intatuerad i de flestas medvetanden.
Om det bara vore så enkelt! För verkligheten tenderar att ta en helt annan form – först alla förberedelser, julklappar som ska köpas, biljetter som ska bokas, familjeträffar som ska planeras och koordineras… Och just dessa veckor, när allt ska förberedas, rasar dessutom inbjudningarna in – julbord med kollegorna, glöggparty hos ditten och datten, Luciamorgon på dagis, pysselkväll på skolan… Det är som att vi på dessa veckor ska hinna träffa alla som vi inte hunnit träffa på hela året…
Är det konstigt att vi känner oss lätt överväldigade, att en del av oss faktiskt mest längtar tills det är över och vardagen kan återta sin gilla gång?
Måste det verkligen vara såhär?!
Också för mig var julen i många år mest förknippad med stress – alla dessa klappar som skulle köpas, därpå 20 timmars resa på överfulla tåg till föräldrahemmet där vi med med fasthållande av traditioner försökte framkalla den magiska julkänslan. Alla dessa rätter som MÅSTE finnas på julbordet, alla dessa kakor som MÅSTE finnas till fikat till Kalle Anka och ett stenhårt schema för att hinna med allt ätande mellan tv-programmen…
Resultatet brukade dock mest bli att man mådde lite illa av att ha ätit för mycket, att klapparna var så många att man inte kom ihåg vad man fått av vem och utmattningen av alla förberedelser utmynnade dessutom ofta i gräl och gråt…
I en tid när de flesta av oss har problem med att vi äter för mycket och har fler saker än vi har plats för (och tittar för mycket på TV) känns dessa jultraditioner föråldrade, så för ett antal år sedan kände jag att det var dags att skapa egna traditioner.
Vilka jultraditioner vill du verkligen, verkligen ha?
Julstämning ska handla om glädje och frid, ok? För mej handlade det för att uppnå detta väldigt mycket om att reducera: Visst ville jag träffa min familj, men julhelgen med sitt trafikkaos är verkligen inte det rätta tillfället att ge sig ut och resa, så nuförtiden stannar vi hemma. Vad gäller julmat kom jag fram till att det jag verkligen gillar och tycker är speciellt på julbordet är den griljerade skinkan, vörtbrödet och grönkålen. Och så älskar jag att koka knäck! Resten är jag lika glad utan, och gör hellre en fräsch sallad.
Så länge jag bodde i Sverige brukade vi på julafton bjuda hem de vänner och bekanta som befann sig långt hemifrån (vi hade många vänner som var utländska studenter eller doktorander) eller som kände att de behövde lite paus från traditionerna, och så firade vi ”alternativ” julafton tillsammans. Ett enkelt knytkalas – alla tog med sig något de tyckte om – och möjligen en symbolisk julklapp. (Lite ekologisk rättvisemärkt choklad behöver väl t.ex. alla?) som vi lottade ut.
Nuförtiden är det jag som är utlänningen, här i Tyskland, och med två små barn försöker jag uppbringa så mycket julstämning jag kan – men det innebär fortfarande ett väldigt minimalistiskt firande:
En lång skön julfrukost med risgrynsgröt och skinkmackor, så en riktigt lång promenad – sedan är det härligt att komma in och värma sig med glögg och pepparkakor, tända många ljus och så småningom duka fram det hos oss mycket reducerade julbordet. Man måste ju också lämna plats för godiset! Och TV-programmen behöver vi inte bry oss om – vi har nämligen ingen TV…
Visst köper jag julklappar till mina barn, men sedan några år skippar jag köandet i proppfulla affärer och beställer allt över nätet. Min man och jag brukar i stället ta en dag i mellandagarna när vi i lugn och ro går på stan tillsammans, besöker affärer vi gillar och köper något åt varandra som garanterat passar eftersom mottagaren får välja!
Mest brukar vi dock undvika mellandagsrean och istället passa på att träffa vänner dessa dagar. Och sova jättemycket!
Så blir julen mer glädje och mindre stress:
Vi känner oss stressade när saker är annorlunda än vi vill att de ska vara – t.ex. När vi gör saker för att vi känner att vi ”måste” eller ”borde” och inte för att vi VILL. Denna övning hjälper dig att sortera i göra-listan, så du kan stressa mindre och fokusera på det som verkligen är viktigt:
1. Ta ett papper och skriv upp allt som du tänker att du ska hinna innan och under julen – vad ska du köpa? Vilka ska du träffa? Vilka förberedelser ska du göra? Osv. Gör listan riktigt lång – är du som de flesta av oss snurrar just nu hundratals ”måste-tankar” runt i ditt huvud.
2. För varje punkt – känn noga efter: Hur känns det? Varför har du skrivit upp det? Är det något som du verkligen, verkligen VILL eller är det något du tänker att du ”måste” eller ”borde”? Eller kanske helt enkelt för att det är något du brukar göra?
Låt mig berätta en hemlighet: Du måste ingenting. Jag lovar! Visst, det kommer att få konsekvenser om du t.ex. slutar gå till jobbet eller slutar duscha – men fortfarande är det så att du alltid har ett val. Ingen kan tvinga dig att göra någonting, du är alltid den som väljer om du t.ex. vill tillgodose någon annans önskningar.
Så om du hittar saker där på listan som är ”borden” eller ”måsten” – ställ dig följande fråga: Vad blir konsekvensen om du inte gör det? Är det en konsekvens du kan tänka dig leva med? I så fall – stryk denna punkt!
Ja, det kan hända att någon i din omgivning blir missnöjd, ledsen eller besviken. Men vet du vad? Det är faktiskt deras problem. Om någon annan förväntar sig eller t.o.m. kräver av dig att du ska göra något som du inte vill för att de ska bli glada – är det verkligen en person du vill lyssna på?
Jag vet, jag vet – vi är sociala varelser, sedan den tid vi levde i flockar vi är programmerade för att undvika konflikter med vår tribe. Så jag förstår att det inte är helt lätt att säga nej till saker om du misstänker att det kommer att leda till konflikter. Men idag har vi förmånen att kunna välja vår flock. Och precis som att du behöver respektera andra människors rätt att göra sina egna val och prioriteringar i sina liv måste människorna runt omkring dig lära sig att respektera DINA – annars hör de inte hemma i din flock! Så kom igen: STRYK!!!
Fokusera på det du VILL
Efter denna övning borde du nu ha en lista på saker som du verkligen, verkligen VILL göra innan och under julhelgen. Förhoppningsvis en mycket kortare och roligare lista! Härligt, eller hur? Kanske kan du till och med unna dig att lägga till ett par punkter – saker som du vill, men som du hittills tänkt att du inte hade tid för!
Håll dig till denna lista, och du har genast mångfaldigat chansen att fira en lugn, glädjefylld och stressfri jul 🙂
ps. Delar av denna artikel har tidigare publicerats i Ekomat-företagets Mossagårdens nyhetsbrev, på den tiden som jag jobbade som receptkreatör och skribent för dem.
1 Comment